onsdag den 25. februar 2015

Socialisme




5 kommentarer:

  1. 1. De ligger vægt på lighed, frihed og solidaritet, og at samfundet er en klassekamp mellem arbejderne og arbejdsgiverne. Står arbejderne sammen, kan de ende med at bestemme eller få med-indflydelse. De skiller mellem klasser og ikke mellem mennesker.
    Socialisme stammer den industrielle revolution i 1800-tallet.
    "Hver enkelte er for svag, men går man sammen er man stærkere". Da arbejder var i dårlige forhold, var dette nødvendigt.
    Der er to forskellige slags socialismer; Kommunismen og euro-kommunismen.
    2. Ved socialismen går skillelinjerne mellem klasser, og ikke mellem mennesker. De ser ikke noget galt i, at man ikke er ens, men at det handler om klassekampen.
    3. Klassekampen var i grove træk mellem to klasser. De besiddende, dem der ejede fabrikkerne, de velstillede, kirken og staten var en klasse. Proletatarialet - dem som ikke ejede noget. Marx mener, at proletarialet ville lave en voldelig konfrontation som ville resultere i, at de ville vinde.
    4. Der skal være lige stor mulighed mellem menneskerne, uden indflydelse fra familie og social baggrund. Frihed forstås som tryghed - at man ikke er bange for sult og arbejdsløshed. Solidaritet er en ligestillet gruppe der tager fælles ansvar.
    5. Han mener at systemet udnyttede arbejderne ved, at gøre fabriksejere rige, mens arbejderne selv forblev fattige.
    6. Socialdemokratisme, bygger på forhandling og kompromi, hvor kommunismen indfører proletariatets diktatur på vegne af arbejderklassen´. Kommunismen bygger på at arbejderne ikke er veluddannede og skal have nogle som leder dem mens socialdemokratisme har som mål at udvikle samfundet i en mere socialistisk retning.

    Sundahl, Villads og Claus

    SvarSlet
  2. Rasmus Lund, Line Lindberg, Jonas og Emma26. februar 2015 kl. 02.08

    - Hvor adskiller socialismen sig fra konservatismen og liberalismen? Socialismen går ind for lighed blandt alle mennesker, alle er lige, og man skal hjælpe hinanden. Frihed er også et nøgle begreb. Ikke den samme frihed som i liberalismen, men en frihed til at føle sig tryg og gå uden bekymringer om arbejdstab eller andre katastrofer. Der handles i fælles interesser modsat liberalismen.
    - Hvad menes der med: "klassekamp"? Karl Marx mente der var to klasse grupper, den ene klasse gruppe var alle fabrikkerne, de velstillede, kirkerne og staten. Den anden gruppe var alle dem der ikke ejede noget. Karl Marx mente, at hvis to sociale grupper kom i kamp, ville de bedre stillede altid vinde kampen, medmindre de dårligere stillede slår sig sammen og kæmper for deres sagen sammen igennem strejke o.lign.
    - Forklar nøgle begreberne i socialismen: "Lighed, frihed og solidaritet"? Lighed: alle er lige og fortjener de samme goder. Frihed: det går ind for tryghed, den tryghed skaber frihed, så folk ikke skal være bange for at miste jobs og derfor skal går fra hus og hjem. Solidaritet: fælles ansvar og sammenhold. Man handler i alle og fælles interesser.
    - Hvad var Marx' kritik af kapitalismen? Ifølge Marx, var kapitalismen skyld i, at arbejde blev udnyttet af de rige fabriksejere uden at få noget for det.
    - Hvad er forskellen på kommunisme og socialdemokratisme? I kommunisme er der én (diktator) som bestemmer at alle skal have det lige. I socialisme er vi alle sammen i demokrati om at for det lige (intet "overhoved").
    - Beskriv socialismen med 10 linjer:
    I socialismen går man meget ind for social mobilitet, det skal være muligt for alle at blive, hvad de vil, og leve hvordan de vil. Det skal være muligt for alkoholikerens søn at blive læge eller advokat. Socialismen går ind for at alle føler sig trygge. De mener, at man igennem tryghed opnår den 'ægte' frihed. I socialismen menes der også at de stærke skal hjælpe de svage. Samfundet skal handle i fælles interesser, og sørge for at alle opnår det de drømmer om. I socialismen er der plads til alle, derfor føres der ikke en særlig stram indvandrer politik under et socialistisk partis styre.
    - Rasmus Lund, Line Lindberg, Jonas og Emma

    SvarSlet
  3. 1. I socialismen er de 3 vigtigste begreber: lighed, frihed og solidaritet. Lighed skal forstås som, at alle har ens muligheder. Selvom man er fattig, kan man opnå samme succes, som folk med en rig baggrund. Staten tvinger de rige til at hjælpe de fattige, via skatter. For eksempel gøres hospitalbesøg og skole gratis, fordi det betales af folkets progressive skatter, som betyder, at folk betaler en højere skatteprocent afhængig af hvor meget de tjener.
    I socialisme har vi både den evolutionære og kommunistiske form. Den evolutionære socialisme er en gradvist udvikling fra et system til et andet. Kommunisme er en revolutionær politisk bevægelse. Denne type styreform så man for eksempel i Rusland efter 2. Verdenskrig.
    I Danmark har vi SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten.
    2. I socialismen går man ind for, at de stærke skal løfte de svage op, så vi opnår et så lige samfund som muligt. I liberalismen tror man på, at man er sin egen lykkes smed. I konservatismen tror man mere på lov og orden.
    3. Sammen er man stærkere end alene.
    4. Lighed: lige muligheder for alle, Frihed: ytringsfrihed, trygheds-frihed – man skal ikke frygte for sult og anden elendighed. Solidaritet: fælles ansvar og respekt for andre mennesker.
    5. Marx ville have at alle goderne blev fordelt lige mellem folk.
    6. Kommunisme er en revolutionær politisk bevægelse. Bygger på, at arbejderne skal have en leder som styrer dem. Begrænset ytringsfrihed.
    Socialdemokratismen har som mål, at samfundet er lige og ingen undertrykkes. Ytringsfrihed er vigtigt.

    Maria, Mickey, Magnus, Cecilie

    SvarSlet
  4. 1) Socialisme går mere op i mennesket som et arbejdende væsen og man selv kan forme sit hvis man tager imod de muligheder som staten stiller til rådighed.

    2) I forhold til liberalisme, tror socialisme også på det frie individ dog er socialisme meget mere statsstyret end et liberalt samfund. I forhold til konservatisme er man ikke bundet til sin familie og hvert individ er unikt og skal ikke styres af familien.

    3) I socialismen er samfundet inddelt i to klasser; de borgerlige og den klasse der kaldes proletariatet, og den ene klasse vil ikke kunne fungere hvis den anden klasse ikke er til rådighed. For eksempel vil en arbejdsgiver ikke tjene nogle penge uden arbejdere til at udføre jobbet, og uden en arbejdsgiver vil arbejdere ikke kunne finde beskæftigelse, og dette udnyttes til fordele for begge parter.

    3) Lighed: staten sørger for høje skatter til de rige så der er større lighed i samfundet. Staten sørger derfor for et socialt sikkerhedsnet hvor alle har fælles muligheder, og man undgår at "tabe" mennesker på vejen. Staten skal handle efter den fælles interesse og ikke statens interesse.
    Frihed: Ved at samfundet bidrager til statskassen kan staten sørge for at alle har samme muligheder og derfor skabe en stor frihed for alle i samfundet på trods af klasser.
    Solidaritet: man skal stå sammen og handle efter fælles interesse

    4) Marx mener at man ikke må have muligheden for at kunne sidde og rave penge til sig, da han mener samfundets goder skal være lige fordelt i mellem borgerne. Dog skal markedet stadig være drevet af konkurrence men staten skal kunne gribe en os styre økonomien.

    5) I kommunismen bygger på Marx værdier men er styret af diktatur som tager beslutninger på vegne af arbejdsklassen. Forskellen på kommunisme og socialdemokratisme er at kommunismen er bygget på diktatur og hvor man i socialdemokratisme stadig har rettigheder på trods af indkomst.

    Rasmus K, Simon, Casper og Maja

    SvarSlet
  5. 1) Socialister går op i lighed, frihed og solidaritet. Med lighed mener de, at alle skal have lige muligheder, om man er fattig eller rig. Frihed er mere en form for tryghed, at man er fri fra frygt, sult eller arbejdsløshed. Solidaritet betyder, at man skal have fælles ansvar, og det ansvar går ud over det enkelte menneske, og måske en gruppe ligestillede.
    Socialismen er anderledes end liberalismen, fordi de mener at der findes klasser, hvor liberalismen mener at alle er enkelte individer. Konservatismen har modsat socialismen mindre tiltro til menneskerne, og vil derfor gerne have flere penge til politi og militær.

    2) Socialismen mener at der ikke er noget galt med at være anderledes, men at folk er delt op i klasser. Liberalismen mener på den anden side, at man ikke skal dele folk op i klasser, men se alle som individer. Samtidig er frihed ikke ment på præcis samme måde som liberalismens frihed - det handler mere om tryghed, og frihed fra sult, frugt og arbejdsløshed. Socialismen tror mere på mennesket end konservatismen.

    3) At der er to klasser, arbejderne og borgerskabet. Hvis arbejderne stod sammen, ville de kunne gå op mod borgerskabet, og de ville kunne få højere løn. Det mente han ville resultere i en voldelig konfrontation, men proletariatet ville vinde, og indføre det han kaldte proletariatets diktatur, som ville skabe et retfærdigt samfund, hvor goder og byrder var rimeligt fordelt.

    4) Lighed: lige muligheder for alle mennesker, familie og social baggrund skal have mindst mulig indflydelse på den enkeltes chancer - fattige skal have adgang til hospital og uddannelse ligesom rige.
    Frihed: ikke kun personlig frihed, men mere tryghed - frihed fra eksempelvis frygt, sult og arbejdsløshed. En frihed hvor den enkelte ikke er afhængig af andres nåde for at leve en anstændig tilværelse.
    Solidaritet: fælles ansvar. Ansvaret går ud over den enkelte selv og omfatter fx en gruppe ligestillede. Socialister går ind for progressiv beskatning, hvor de der tjener mest betaler en højere procent i skat.

    5) At der i kapitalismen var en kamp mellem klasserne, og at der var nogen med meget magt og nogen uden magt.

    6) forskellen på de to ideologier er at kommunisme er diktatur og socialdemokratisme er demokrati.

    Rasmus A, Thomas, Cirkeline & Trine

    SvarSlet